Op stap op de Lemelerberg

Zoek de schaapkudde

locatie
Natuurcamping De Lemeler Esch, Lemele

Op donderdag 24 augustus om 14.00 uur verzorgt Landschap Overijssel een ‘Op stap’ excursie op de Lemelerberg. Onder leiding natuurgids Bram Jongsma, kunt u een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied.

Lemelerberg
Vlakbij Ommen ligt reservaat de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kun je genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer ziet u in het westen Zwolle liggen en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat.

Heideschapen
Het ras schapen dat op de Lemelerberg loop zijn Veluwse heideschapen. Deze schapen zijn groot en lang met sterke hoge poten. De Veluwse ooien wegen ongeveer 50 à 60 kg. De volwassen rammen 60 à 70 kg. Ooilammeren wegen op de leeftijd van 6 maanden ongeveer 35 kg. Ramlammeren wegen op de leeftijd van 6 maanden ongeveer 40 kg. De kleur is crèmeachtig wit en op de kop zijn enkele donkere stippen rond de ogen zichtbaar. De wol is afhangend en draderig, zonder krulletjes, weliswaar grof maar van een goede kwaliteit. Een schaap geeft ongeveer 2,5 kilo wol per jaar.  De kop is gebogen en tot achter de oren zonder wol en zijdeglanzend behaard. De oren staan horizontaal en de neusspiegel is roze. De poten zijn ver tot boven de knie en hak zonder wol. De staart is ruig behaard (met wol)  en lang, tot voorbij het hakgewricht. Het Veluws heideschaap heeft geen horens.

Wandeling
De wandeling start om 14.00 uur bij Camping de Lemeler Esch, Lemelerweg 16 in Lemele. De wandeling duurt  zo’n 2,5 uur. De kosten zijn € 3, - per volwassene en € 1,50 per kind. Als u donateur bent van Landschap Overijssel of van één van de andere 12 Landschappen, dan neemt u op vertoon van uw pasje gratis deel. De ‘Op stap’ excursie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Aanmelden is niet nodig, iedereen is van harte welkom tijdens deze excursie.