De Lee-Sanghers

Adres
Dorpsstraat 38, 7468CL Enter

De Lee-Sanghers

Een Shanty koor dat erg veel optreed voor mensen in bejaarden centra en verzorgingshuizen is een gezellig koor van echte mannen die het waarderen dat er meegezongen wordt tijdens optredens.

De Leesanghers zijn in 2002 ontstaan door een initiatief van enkele enthousiaste Enterse zangers en liefhebbers van zeemans- en Shantyliederen. Vanaf het begin was het duidelijk dat dit initiatief levensvatbaar was. Ons koor bestaat inmiddels uit circa 60 personen.

Per jaar treden wij zo'n 35 keer op voor een divers publiek als zorgcentra, jubilea, bedrijven, openingen, shantyfestivals en als hoogtepunt ons eigen jaarlijkse presentatieavond bij Zalencentrum de Krol.

In 2007 hebben wij ook een concert mogen geven met Ernst Daniel Smit in het Parkgebouw te Rijssen. Voor een bomvolle zaal was het een avond genieten van een spetterd optreden van zowel Ernst Daniel alsmede de Leesanghers.

De oorsprong van het Shantylied ligt bij het werk aan boord van de schepen. Tijdens het veelal zware werk, zoals het ophalen van het anker; het landen en het lossen van allerlei vracht, werd gezongen op het ritme van het werk door de bemanning.

Men zong over lief en leed, thuis en aan boord, over zware ontberingen, maar ook over pleziertjes en liefjes in vreemde havens en natuurlijk over drank. In veel van deze liederen nam 1 man het voortouw en zo ontstond de voorzanger; oftewel de Shantyman.

Het repertoire van de Leesanghers bestaat uit een 60-tal zeemans- en Shantyliederen en wordt ondersteund door 2 accordeonisten, 1 harmonicaspeler en een trommelaar. Het koor staat sinds de oprichting onder leiding van de zeer gedreven Gerard Otten.

In 2007 is deeerste CD "Aan de Lee" verschenen. Hieronder kunt een aantal liederen luisteren en meezingen.