Boerderij Nevenzel.

Adres
Janmansweg, Eerder Achterbroek, 7683 BB Den Ham

Boerderij Nevenzel.

Nevenzel is een rijksmonument dat door Natuurmonumenten in erfpacht is uitgegeven. De boerderij stamt uit de 17e eeuw en is de afgelopen jaren aan de buitenkant gerenoveerd. Binnenin is deze verbouwd tot woonboerderij. Het gebinte is nog authentiek en ernaast staat nog de oorspronkelijke schaapskooi.

Erve Nevenzel, gelegen in het natuurgebied "Eerder Achterbroek", is een Saksische boerderij welke vrijwel continu werd gepacht van de eigenaren van Kasteel Eerde. De boerderij is idyllisch gelegen in een zogenaamd coulisselandschap.

Oostelijk ligt de Janmansweg vanwaar men achter de schuur langs het erf bereikt. Deze schuur, nu een werktuigenstalling, wordt gebruikt voor stro-opslag. Iets zuidelijk van deze schuur ligt onder een beukenboom verscholen de `kippenschuur' welke de functies heeft gekregen van houtopslag en jongvee stalling. Noordelijk van de inrit ligt onder het eikenloof verscholen de 'loods', de wagenschuur met garage waarin een stalletje, annex "ziekenboegje", voor het jongvee is ondergebracht. Pal voor deze loods is een ronde, gemetselde silo te zien. Voor opslag wordt deze niet meer gebruikt, wel om de diesel brandstoftank te camoufleren.

Een wandeling door dit gebied brengt u even terug in de goeie oude tijd.